Energieaanbieders vergelijken

Het is bijna dagelijks in de media, gesprekken over het klimaatakkoord. Stijgende lasten iedere maand weer vooral de energierekening heeft het iedere maand weer te verduren. Energieleveranciers vergelijken wordt, mede hierdoor steeds belangrijker.

Tientallen euro’s per maand die je meer moet betalen voor het gebruik van gas en stroom. Maar dat is nog niet alles, ook de vaste kosten van de energienota stijgen ieder jaar. Hoog tijd dus om energieleverancier te vergelijken om tot lagere maandlasten te komen. Hoe vergelijk je het beste de verschillende leveranciers en waar moet je allemaal op letten, wat zijn de valkuilen?

Al jaren bij dezelfde energieleverancier?

Vroeger sloot je een abonnement af bij een energieleverancier en dan bleef je daar vele jaren bij. Die tijd is wel voorbij.

Zit je al jaren bij dezelfde leverancier dan bestaat de kans dat je honderden euro’s per jaar te veel betaald voor je energierekening.

 

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Sinds 2004 mogen energieleveranciers hun eigen prijzen bepalen. Heel veel mensen betalen een variabel tarief als ze al jaren bij dezelfde leverancier zitten. Snel vergelijken en kijken hoeveel je voordeliger uit bent bij een andere leverancier.

Vandaag de dag zijn er heel veel verschillende leveranciers, de concurrentie is groot wat gunstig is voor de consument. Lagere prijzen en mooie kortingen om zo veel mogelijk klanten binnen te halen.

Waar moet je op letten bij energieleveranciers vergelijken?

We raden je aan om niet alleen te kijken naar de prijs. Een energieleverancier welke goedkoop is maar moeilijk bereikbaar bij klachten wordt je als consument ook niet vrolijk van.

Kwaliteit is net zo belangrijk als de prijs, de meeste grotere leveranciers bieden je een goede prijs en ook de klantenservice hebben zij op orde.

Ook duurzaamheid wordt door de verschillende leveranciers op gelet, waren voorheen de prijzen van duurzame energie sterk verschillend is dat tegenwoordig niet meer aan de orde.

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Groene Energie

Groene energie is in heel veel gevallen net zo gunstig geprijsd als grijze stroom. Door te kiezen voor groene energie draag je een steentje bij aan het milieu. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen welke onuitputtelijk zijn. Een aantal milieuvriendelijke bronnen zijn:

  • zon
  • water
  • wind
  • biomassa

Let er wel op bij het afsluiten van een contract voor groene energie dat je echt groene energie hebt. Er zijn een aantal leveranciers die promoten hun energie als groene energie, in werkelijkheid is dit grijze energie wat door middel van certificaten groen is gemaakt.

Wil je echt groene stroom sluit dan een abonnement af bij een Nederlandse energieleverancier voor groene stroom.

Waarom een energievergelijker?

Een energievergelijker wordt gebruikt om de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

Op een onafhankelijke manier heb je een goed overzicht van de voordeligste energieleverancier bij jou in de regio. Als je specifieke wensen hebt dan kun je die kenbaar maken in de vergelijker.

Besluit je om over te stappen dan is deze service altijd gratis, krijg je te maken met een opzegboete dan zijn er leveranciers die deze ook voor je betalen. Echter is dit per leverancier verschillend.

Kun je altijd en ieder moment overstappen?

Indien je nog nooit bent overgestapt naar een andere energieleverancier dan heb je nog een contract voor onbepaalde tijd.

Indien dit het geval is kun je altijd overstappen. Je dient alleen rekening te houden met een opzegtermijn van 30 dagen.

Heb je een contract voor bepaalde duur dan moet je rekening houden met de datum dat je contract afloopt. Stap je namelijk eerder over dan je contract is overlopen dan krijg je een opzegboete.

Je kunt als je contract nog 2 maanden loopt overstappen naar een andere leverancier. Twijfel je toch dan heb je altijd een bedenktijd van 14 dagen, tijdens deze 14 dagen kun je altijd van je contract af.

Kun je blijven besparen op je energierekening?

Ieder jaar kun je energieleveranciers vergelijken om zo tot lagere kosten per jaar te komen. Daarom is het verstandig om een contract voor 1 jaar af te sluiten en aan het eind van je contractjaar weer te vergelijken of er een voordeligere energieleverancier is.

Bovendien worden alle administratieve handelingen je uit handen genomen, zonder zorgen en veel gedoe kun je eenvoudig ieder jaar overstappen van energieleverancier.

Let er wel op bij het overstappen dat je geen contract neemt voor 3 of zelfs 5 jaar. De energiekosten liggen misschien wel iets lager bij langere contracten, maar dat weegt niet op tegen de enorme welkomstkortingen welke je krijgt bij het overstappen naar een andere energieleverancier.

Wanneer begint het leveren van energie bij een nieuw contract?

De gemiddelde tijd om over te stappen ligt tussen de 2 en 4 weken. Heb je na het ontvangen van de bevestigingsbrief nog vragen dan kun je altijd contact opnemen met je nieuwe energieleverancier. Bij een verhuizing ben je zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van je oude contract.

Tegenwoordig zijn er zeer veel mensen die ieder jaar energieleveranciers vergelijken. Waarom? Eigenlijk is het heel eenvoudig, je bespaart ieder jaar weer veel geld als je overstapt. Ruim 52% van de consumenten vergelijkt ieder jaar energie om te proberen lagere kosten te betalen. In 2015 lag dit percentage nog maar op 35%. Het wordt ook steeds eenvoudiger om energieleveranciers te vergelijken en vervolgens over te stappen. Waar je voorheen nog veel dingen zelf moest uitzoeken word vandaag de dag alles voor je geregeld.

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 91% van de consumenten die overstappen tevreden zijn met hun nieuwe energieleverancier en de lagere kosten. De overstap gaat geheel automatisch zonder dat je enig moment zonder stroom of gas komt te zitten. Een ander bijkomend voordeel is dat leveranciers elkaar dwingen om te concurreren met elkaar. Dienstverlening speelt ook een belangrijke rol, ben je niet tevreden dan stap je eind van je contract naar een andere leverancier. Je besparing hangt natuurlijk wel af van een aantal punten en moet je series nemen. Zo heb je de keuze om duurzame energie te nemen of blijf je liever gebruik maken van grijze energie.