Energievergelijker

Het is niet vreemd dat consumenten op zoek zijn naar een manier om de stijgende lasten van een energienota omlaag te brengen. Ieder jaar stijgen de kosten van energie en gas, maar het verbruik blijft nagenoeg gelijk. De energievergelijker kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.

Belastingen en andere kosten zorgen ervoor dat veel consumenten in de problemen komen om hun energierekening nog te kunnen betalen. Zelf leveranciers vergelijken is bijna onmogelijk door de vele aspecten waar je rekening mee moet houden.

Met het gebruik van een energievergelijker heb je alle dingen waar je rekening mee moet hebben netjes op een rij, bovendien heb je een goed beeld welke leverancier voor jou het voordeligste is.

Verbruik je veel energie tijdens het normale tarief kan het gunstig zijn om alleen via enkel tarief geleverd te krijgen. Controleer dit bij de leverancier die je kiest.

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Wat is een energielabel en wat betekent het?

Met een energielabel zie je in een oogopslag of een woning energiezuinig is of niet. Dat is makkelijk als je een huis gaat kopen, zo zie je direct of je niet te veel hoeft te betalen aan je energierekening. Het wooncomfort is hoger en ook help je mee om een beter milieu te krijgen door minder CO2 uitstoot.

Tegenwoordig is een energielabel verplicht voor zowel kopers als verhuurders. Sinds 2015 heeft iedere woning een voorlopig energielabel. Dit label geeft een indicatie hoe energiezuinig het huis is met gas, elektriciteit en warmte.

Het maakt ook inzichtelijk waar het nog mogelijk is om energie te besparen. Het voorlopige label is gebaseerd uit openbare gegevens uit het kadaster. Het varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Definitief label verplicht bij verhuur of verkoop

Wil je een huis kopen dan is de verkoper verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Verkoop je een woning zonder energielabel dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot €405.

Adverteer je met je woning op internet of op een andere manier, dan ben je ook verplicht het energielabel te vermelden. Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (scholen, ziekenhuizen en kantoren) is een label bij verkoop of verhuur verplicht.

Voor woonboten en beschermde gebouwen, religieuze gebouwen en alleenstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50 M2 is geen energielabel verplicht. Evenmin voor bedrijven voor opslag of bewerking, bouwketen, noodwinkels, recreatiewoningen, schuren en garages.

Stroom vergelijken

Met de energievergelijker kun je stroomprijzen vergelijken bij de verschillende leveranciers. Hiermee neem je de controle van je energienota in eigen hand.

Eenvoudig door het invullen van je postcode en je jaarverbruik heb je direct de voordeligste energieleveranciers op een rij staan. Ook de verschillen tussen de leveranciers worden direct duidelijk.

De vergelijker berekent aan de hand van de ingevulde gegevens wat het beste pakket is. In ieder overzicht staat altijd de voordeligste leverancier bovenaan.

Alle prijzen die je ziet zijn altijd all in kosten zodat je nooit aan het eind van het jaar voor kosten komt te staan waar je geen rekening mee gehouden hebt.

Heb je na het gebruik van de energievergelijker van de verschillende leveranciers er een gevonden die voor jou voordelig is dan kun je als je wilt overstappen.  

Oude leverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Kijk wel eerst of je huidige contract bijna is afgelopen anders krijg je de kosten van een opzegboete. Weet je niet zeker wanneer je contract afloopt informeer dan bij je energiemaatschappij.

De meeste energieleveranciers regelen de overstap voor je, hiervoor hoef je zelf niets te doen. Eigenlijk is een overstap van leverancier niet meer als een administratieve handeling. Ook je gas en stroom blijven gewoon geleverd worden zodat je nooit zonder komt te zitten.

Netbeheerder en energieleverancier

Sinds de liberalisering van de energiemarkt is er een scheiding gemaakt tussen energieleveranciers en netbeheerders. Transport en levering van energie zijn namelijk gesplitst. Een leverancier houdt zich alleen bezig met het leveren van energie, een netbeheerder beheert een of meerdere energienetten en is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas ver dat net.

Hij zorgt ervoor dat je een aansluiting op het net krijgt. Per regio is een netbeheerder verantwoordelijk.

Sinds 1 juli 2004 is het mogelijk om je eigen energieleverancier te kiezen. De leverancier is wel verplicht een vergunning van de ACM te hebben. Via een vergelijker kun je de verschillende leveranciers vergelijken welke een ACM vergunning in bezit hebben.

Het is niet mogelijk een eigen netbeheerder te kiezen, het netwerk ligt vast. In Nederland ligt een uitgebreid elektriciteitnetwerk en een gasnetwerk, per regio is er vaak één netbeheerder voor elektriciteit en gas. Vaak is dit het zelfde bedrijf.

Duurzame energie

Klimaatakkoord, CO2 uitstoot, energie besparen zomaar een aantal, dat je vast vaak hoort tegenwoordig. Bij veel energieleveranciers kun je in plaats van grijze stroom ook groene stroom geleverd krijgen. Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

Eigenlijk eenvoudig want je hebt maar één groot verschil. Grijze stroom wordt opgewekt uit bronnen welke milieubelastend zijn zoals kolen, gas en kerncentrales. Groene energie wordt gewekt uit duurzame bronnen welke het milieu niet aantasten, bijna geen CO2 uitstoot. Bovendien zijn bronnen voor groene energie onuitputtelijk en raken nooit op. Bronnen voor grijze stroom raken in de loop der jaren op.

Is groene stroom altijd groen?

Er zijn energieleveranciers die promoten met groene energie wat eigenlijk geen groene energie is. Grijze energie wordt door middel van certificaten groen gemaakt. Zo denk je te maken te hebben met groene energie wat niet zo is.

Wil je er zeker van zijn dat je echt te maken hebt met groene energie dat afkomstig is uit duurzame bronnen? Neem dan een contract voor groene energie van een Nederlandse energieleverancier van groene stroom. Nederlandse leveranciers hebben 100% groene stroom.